Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

25 maj 2017

Sos koperkowy

Sos koperkowy wyśmienicie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Najbardziej lubię go w połączeniu z pulpecikami.


Składniki:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
1 1/2 - 2 szkl. wywaru z rosołu (może być z kostki rosołowej)
kilka gałązek koperku
sól, pieprz.

Wykonanie:

 Roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Chwilę podsmażamy, tak aby się zbytnio nie zarumieniło. Stopniowo ( tak po pół szkl.) dolewamy rosołu, szybko przy tym mieszamy, najlepiej trzepaczką tak, aby nie porobiły się grudki. Dolewając wywaru sprawdzamy jednocześnie konsystencję sosu. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej bulionu.

Na koniec dodajemy posiekany koperek i łyżkę śmietany. Doprawiamy.
Sos wyśmienicie komponuje się np. z klopsami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz