Pyszna, pożywna i sycąca zapiekanka.
Przepis znaleziony w jednej z
książek kucharskich na dania obiadowe.
Nie mogło oczywiście zabraknąć moich drobnych modyfikacji.
Ponieważ w przepisie brakowało warzyw, pomyślałam że wzbogacę ją o taki mały akcent w postaci papryki, nadając jej w ten sposób swoistego charakteru.
Zamiast papryki możecie do zapiekanki dodać dowolne warzywa np.marchewkę, pieczarki itp. wedle upodobania. Dzięki temu stworzycie swoją własną, wymyśloną zapiekankę. ;)
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Kaszę ugotować na sypko.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Przyprawić tymiankiem do smaku. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do smażonego mięsa i zalać bulionem. Dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kaszy na spód na to przygotowane jak wyżej mięso mielone z bulionem i na koniec drugą połowę kaszy. Wierzch polać śmietaną lub jogurtem i posypać papryką słodką.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz