Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

25 maj 2017

Zapiekanka z kaszy

Pyszna, pożywna i sycąca zapiekanka. 
Przepis znaleziony w jednej z książek kucharskich na dania obiadowe. 
Nie mogło oczywiście zabraknąć moich drobnych modyfikacji. 
Ponieważ w przepisie brakowało warzyw, pomyślałam że wzbogacę ją o taki mały akcent w postaci papryki, nadając jej w ten sposób swoistego charakteru. 
 Zamiast papryki możecie do zapiekanki dodać dowolne warzywa np.marchewkę, pieczarki itp. wedle upodobania. Dzięki temu stworzycie swoją własną, wymyśloną zapiekankę. ;)




Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Przyprawić tymiankiem do smaku. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do smażonego mięsa i zalać bulionem. Dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kaszy na spód na to przygotowane jak wyżej mięso mielone z bulionem i na koniec drugą połowę kaszy.  Wierzch polać śmietaną lub jogurtem i posypać papryką słodką.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz