Danie, które własnoręcznie przygotował mój mąż. Inspirował się przepisem z gazetki.
Całej rodzince bardzo smakowało. Czasem warto dopuścić męża do kuchni. ;)
Pulpeciki najlepiej smakują podane z ziemniakami lub makaronem
tagliatelle.
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
30 dag śmietany 30%
bułka tarta do zagęszczenia sosu
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 ml bulionu wołowego
10 dag sera topionego
20 dag brokułów
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Do mięsa dodać 4 łyżki śmietany, wyrobić. W razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem (można dodać szczyptę kminu rzymskiego). Uformować z niej małe kulki i zrumienić na patelni na oleju.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wlać bulion i resztę śmietany. Gdy sos zgęstnieje dodać i rozpuścić ser topiony. Doprawić solą i pieprzem. Brokuły podzielić na różyczki i wraz z kulkami dołożyć do sosu. Chwilę podgotować tak aby brokuł zmiękł.
Podawać z ziemniakami lub makaronem tagliatelle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz