Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Makaron z mascarpone

Jest to danie lekkie i pożywne, a dzięki serkowi mascarpone uzyskuje łagodnego, aksamitnego wyglądu i smaku. 

 

Składniki:
  • ok. 150g - 200g makaronu świderki
  • 250g serka mascarpone
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • (śmietana, jogurt naturalny)
 Wykonanie:
  
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli.
Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na osobnej patelni, doprawiając solą i pieprzem. Łączymy  kurczaka razem z pieczarkami i cebulą oraz dodajemy serek mascarpone. Chwilę dusimy wszystko na małym ogniu. (Jeśli sos wyjdzie za gęsty rozcieńczamy go śmietaną lub jogurtem naturalnym.) Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron polewamy gotowym sosem.
Na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz