Jest to danie lekkie i pożywne, a dzięki serkowi mascarpone uzyskuje łagodnego, aksamitnego wyglądu i smaku.
Składniki:
- ok. 150g - 200g makaronu świderki
- 250g serka mascarpone
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250g pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- (śmietana, jogurt naturalny)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli.
Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na osobnej patelni, doprawiając solą i pieprzem. Łączymy kurczaka razem z pieczarkami i cebulą oraz dodajemy serek mascarpone. Chwilę dusimy wszystko na małym ogniu. (Jeśli sos wyjdzie za gęsty rozcieńczamy go śmietaną lub jogurtem naturalnym.) Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron polewamy gotowym sosem.
Na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz