Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Śledzie z rodzynkami

Takie śledziki świetnie prezentują się na stole jako jedno z wigilijnych dań.
W naszej rodzinie stały się wręcz przysmakiem. Myślę, że i Wam też przypadną do gustu. 





 Składniki:
  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 3 - 4 cebule
  • 10 dag rodzynek
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
 Wykonanie:

  Śledzie moczyć 2 - 3 godziny, często zmieniając wodę. Osuszyć i pokroić w paski.
Rodzynki sparzyć, osączyć.
Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i rodzynki. Mieszając, dusić chwilę wszystko razem. Doprawić pieprzem. Przestudzić.
Część śledzi wyłożyć na półmisek i nałożyć porcję rodzynek i cebuli, na to znowu śledzie i kolejna porcja rodzynek z cebulą. Na koniec polać pozostałą resztą sosu.
Odstawić do lodówki na 6 godzin.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz