Takie śledziki świetnie prezentują się na stole jako jedno z wigilijnych dań.
W naszej rodzinie stały się wręcz przysmakiem. Myślę, że i Wam też przypadną do gustu.
Składniki:
- 6 solonych filetów śledziowych
- 3 - 4 cebule
- 10 dag rodzynek
- 3/4 szklanki oleju
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Śledzie moczyć 2 - 3 godziny, często zmieniając wodę. Osuszyć i pokroić w paski.
Rodzynki sparzyć, osączyć.
Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i rodzynki. Mieszając, dusić chwilę wszystko razem. Doprawić pieprzem. Przestudzić.
Część śledzi wyłożyć na półmisek i nałożyć porcję rodzynek i cebuli, na to znowu śledzie i kolejna porcja rodzynek z cebulą. Na koniec polać pozostałą resztą sosu.
Odstawić do lodówki na 6 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz