Sznycle indycze według tego przepisu wychodzą bardzo kruche i pyszne. Sos natomiast
oryginalny w smaku, ciekawy, o delikatnym zapachu tymianku i papryki.
Bitki najlepiej wyjąć na osobny talerz przed wymieszaniem sosu ze
śmietaną, następnie sos wylać na półmisek i wyłożyć na niego indyka.
Danie zyska wówczas efektowniejszy, apetyczniejszy wygląd.
Idealnie komponują się w smaku z ryżem lub makaronem, ale jeśli ktoś woli, można też podawać z ziemniakami.
(Z przepisów Teodozji Piliszek)
- 400g – 500 g piersi indyka (sznycli)
- olej i masło do smażenia
- mąka do obtoczenia sznycli
- sól, pieprz
- 1 szk. jasnego piwa
- 2/3 szk. bulionu z kostki
- 1 papryka czerwona
- cebula
- 3 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki tymianku
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- (można dodać szczyptę imbiru, papryki słodkiej, rozmarynu)
Na łyżce oleju i masła zeszklić drobno posiekaną cebulę i dodać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć ok. 3 minut. Wlać piwo i bulion, zagotować, doprawić tymiankiem, cukrem, pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Sznycle indycze (5-8 szt.) lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na łyżce oleju i łyżce masła na rumiano.
Mięso dodać do sosu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec do sosu dodać śmietanę, wymieszać.
Danie podawać z ryżem lub makaronem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz