Przeglądając strony internetowe z jedzeniem zauważyłam, że większość blogerek ma swój sposób na wykorzystanie ugotowanego kurczaka (np. z rosołu). Jedne robią pierogi z mięsem, inne sałatki, pasty czy potrawki.
Ja natomiast chciałabym pokazać Wam jeden z moich sposobów na kurczaka z rosołu, w mojej wersji chili con carne.
Za co lubię to danie? A mianowicie za to, że można go podawać wedle upodobania. Z ryżem, w plackach tortilli, z chipsami nachos lub z białym pieczywem. Wszystko zależy od tego, jak kto lubi kosztować to wyśmienite danie.
Lubię je również za to, że robi się je w kilka minut.
Danie można również przygotować z filetów z kurczaka.
Składniki:
- 2 nogi ugotowanego kurczaka (lub podwójna pierś z kurczaka)
- 1 duży (500g) słoik mieszanki meksykańskiej, np. fasola czerwona, papryka, marchewka, groszek, kukurydza
- 250g przecieru pomidorowego
- 1/4 szk. wody
- 2 pomidory bez skórki (świeże, mocno dojrzałe lub z puszki)
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy chili con carne
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Z ugotowanego kurczaka oddzielić kości od mięsa i usunąć skórę. Pokroić (filet również pokroić na małe kawałki).
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Do cebuli wycisnąć ząbek czosnku, wrzucić kurczaka, przyprawę chilli con carne i chwilę podsmażać w przyprawie (pierś usmażyć, żeby nie była surowa).
Przecier pomidorowy rozcieńczyć z wodą i wlać do mięsa.
Pomidory drobno pokroić, dodać do kurczaka. Chwilę dusić na ogniu.
Wrzucić warzywa ze słoika.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz