Tym razem kulinarna podróż do Indii...
Uwielbiam, kiedy aromat smażonych, orientalnych przypraw unosi się nad kuchnią.
Kurczak z podanego przepisu wychodzi bardzo kruchy, soczysty, po prostu obłędnie pyszny!
Przepis ten pochodzi z "Kuchni bez tajemnic" M. Kuronia i zainspirował mnie również do zrobienia dania - Curry z piersi kurczaka.
Do tego dania dobrze jest przygotować również miseczki z ryżem
oraz sałatką z ogórka i jogurtu (świeży ogórek pokroić w kosteczkę,
czosnek, przyprawa curry, sól, pieprz i wymieszać z jogurtem).
Składniki na panierkę:
- 8 -10 sztuk podudzi z kurczaka lub 1,4 kg kurczaka podzielonego na 8 kawałków
- 3 łyżeczki curry (lub kurkumy)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 400g pomidorów
- 130 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm startego korzenia imbiru (można zastąpić imbirem w proszku)
- 2 papryczki chili pokrojone w plasterki (można zastąpić pieprzem cayenne)
- 3 łyżeczki kolendry
- 1,5 łyżeczki kuminu lub zmielonego kminku
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mleka kokosowego lub wiórków kokosowych
- sól, pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
- olej
Wymieszać składniki na panierkę i obtoczyć w niej kurczaka.
Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wyjąć na talerz i odstawić.
Cebulę pokroić w plastry (lub jeśli ktoś woli poszatkować) i smażyć około 5 minut najlepiej na tym samym tłuszczu co smażył się kurczak. Do cebuli dodać czosnek, imbir, chili, kumin lub kminek, garam masalę, cynamon oraz 2 łyżki wody. Gotować 3 minuty ciągle mieszając.
Pomidory pokroić w drobną kostkę (ja usunęłam z nich skórkę) i wrzucić je do gotujących się przypraw i cebuli, wlać bulion. Sos zagotować i włożyć do niego kurczaka. Przykryć potrawę i dusić ją przez 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
Na koniec dodać wiórki kokosowe lub mleczko kokosowe i dusić dalej 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe danie posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Część sosu wylać na półmisek wyłożyć na niego kurczaka, pozostały sos przelać do miseczki.
Do tak podanego kurczaka wykładamy miseczki z ryżem oraz sałatką z ogórka i jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz