Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Udka kuczaka w kokosowym curry

Tym razem kulinarna podróż do Indii...
Uwielbiam, kiedy aromat smażonych, orientalnych przypraw unosi się nad kuchnią. 
Kurczak z podanego przepisu wychodzi bardzo kruchy, soczysty, po prostu obłędnie pyszny!
Przepis ten pochodzi z "Kuchni bez tajemnic" M. Kuronia i zainspirował mnie również do zrobienia dania - Curry z piersi kurczaka

 Do tego dania dobrze jest przygotować również miseczki z ryżem oraz sałatką z ogórka i jogurtu (świeży ogórek pokroić w kosteczkę, czosnek, przyprawa curry, sól, pieprz i wymieszać z jogurtem).






Składniki na panierkę:

  • 8 -10 sztuk podudzi z kurczaka lub 1,4 kg kurczaka podzielonego na 8 kawałków
  • 3 łyżeczki curry (lub kurkumy)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 400g pomidorów
  • 130 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm startego korzenia imbiru (można zastąpić imbirem w proszku)
  • 2 papryczki chili pokrojone w plasterki (można zastąpić pieprzem cayenne)
  • 3 łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki kuminu lub zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub wiórków kokosowych
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
  • olej


Wykonanie:
  
 Wymieszać składniki na panierkę i obtoczyć w niej kurczaka.

Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wyjąć na talerz i odstawić.

 Cebulę pokroić w plastry (lub jeśli ktoś woli poszatkować) i smażyć około 5 minut najlepiej na tym samym tłuszczu co smażył się kurczak. Do cebuli dodać czosnek, imbir, chili, kumin lub kminek, garam masalę, cynamon oraz 2 łyżki wody. Gotować 3 minuty ciągle mieszając. 

Pomidory pokroić w drobną kostkę (ja usunęłam z nich skórkę) i wrzucić je do gotujących się przypraw i cebuli, wlać bulion. Sos zagotować i włożyć do niego kurczaka. Przykryć potrawę i dusić ją przez 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

 Na koniec dodać wiórki kokosowe lub mleczko kokosowe i dusić dalej 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. 

Gotowe danie posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Część sosu wylać na półmisek wyłożyć na niego kurczaka, pozostały sos przelać do miseczki.  

Do tak podanego kurczaka wykładamy miseczki z ryżem oraz sałatką z ogórka i jogurtu.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz