Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Mus jabłkowy

Niedawno zapukał do moich drzwi sąsiad obdarowując mnie pełnym koszem dorodnych, iście soczystych i różnych odmian jabłek. Ma niewielki sad i nie ma czasu się nimi zajmować. A ja mam tyle pomysłów jak je wykorzystać! :)
 Oczywiście pierwszą rzeczą jaką zrobiłam było upieczenie ciasta z jabłkami.
Z pozostałych zaś jabłek postanowiłam zrobić mus jabłkowy. Jak wiadomo doskonały do ciast, deserów i nie tylko.









Składniki:

  • jabłka
  • cukier
Wykonanie:

 Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki lub w kostkę.

Do dużego, płaskiego garnka, wlać wodę, tak aby przykryła dno, następnie wrzucić pokrojone jabłka.

Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż do momentu rozpadnięcia się owoców.


Na koniec dodać cukier do smaku i gotować jeszcze przez chwilę.

Gotowy, gorący mus przelać do słoiczków, zakręcić wieczko i postawić słoiczki do góry dnem.



Przepis na szarlotka z wykorzystaniem musu jabłkowego:  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz