Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Oponki

Oponki, podobnie jak pączki, najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu i doskonale nadają się na tłusty czwartek!
Przepis, z którego korzystam już od wielu lat nigdy mnie nie zawiódł.
Oponki wychodzą po prostu przepyszne!

 


Składniki:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru
  • olej do smażenia
 Wykonanie:

 Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać z niego krążki (np szklanką, natomiast w środku krążka koło np. zakrętką lub kieliszkiem). 
Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju, aż ładnie się zarumienią.
Można posypać cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli, polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz