Oponki, podobnie jak pączki, najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu i doskonale nadają się na tłusty czwartek!
Przepis, z którego korzystam już od wielu lat nigdy mnie nie zawiódł.
Oponki wychodzą po prostu przepyszne!
- 1/2 kg twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 lub 1/2 szklanki cukru
- olej do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać z niego krążki (np szklanką, natomiast w środku krążka koło np. zakrętką lub kieliszkiem).
Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju, aż ładnie się zarumienią.
Można posypać cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli, polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz