W ostatnią niedzielę obchodziliśmy zielone świątki i ta właśnie okazja natchnęła mnie do zrobienia sałatki z samych zielonych składników. Postanowiłam, że główną rolę będzie odgrywał w niej seler naciowy. Posiada on bardzo intensywny smak, za którym nie wszyscy przepadają, dlatego przełamałam go słodyczą jabłka i ostrością pora. Okazało się, że była to dobra decyzja. Sałatka zachwyciła swym smakiem, a seler naciowy kompletnie zaskoczył idealnie komponując się z pozostałymi składnikami.
- 3 duże gałązki selera naciowego
- kawałek pora (do smaku)
- 1 słodkie jabłko
- mała puszka groszku zielonego (ok. 200g)
- pół świeżego ogórka
- majonez i jogurt (ta sama ilość)
- sól, pieprz do smaku
- 2 gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Jabłko i ogórka obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z groszkiem.
Majonez rozcieńczyć jogurtem. Dresingiem polać warzywa i wymieszać ze sobą.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wierzch sałatki posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz