Sernik dla amatorów gorzkiej czekolady z dodatkiem pomarańczy.
Inspirowany przepisem z czasopisma kulinarnego.
Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z
herbatników.
Wolę jednak te tradycyjne serniki, chociaż ten jest naprawdę pyszny.
Składniki:
- 20 dag herbatników
- 100 g masła
- 50 dag serka mascarpone
- 20 dag czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 15 dag cukru drobnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 pomarańcza
Rozpuścić masło, wystudzić.
Zmiksować herbatniki, dodać masło i miksować aż się połączą. Wyłożyć dno i boki formy 19x19 cm, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
Mascarpone utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę, zetrzeć skórkę pomarańczową i wycisnąć sok z połowy pomarańczy. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.
Gotową masę nałożyć do formy wyłożonej kruchym spodem.
Piec 15 minut w 175 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 80 - 90 minut.
Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz