Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Sernik czekoladowy

Sernik dla amatorów gorzkiej czekolady z dodatkiem pomarańczy.
Inspirowany przepisem z czasopisma kulinarnego.
Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z herbatników.
Wolę jednak te tradycyjne serniki, chociaż ten jest naprawdę pyszny. 

 




Składniki:
  • 20 dag herbatników
  • 100 g masła
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
Wykonanie:

 Rozpuścić masło, wystudzić.
 Zmiksować herbatniki, dodać masło i miksować aż się połączą. Wyłożyć dno i boki formy 19x19 cm, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.

Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż czekolada się rozpuści.

Mascarpone utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę, zetrzeć skórkę pomarańczową i wycisnąć sok z połowy pomarańczy. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.

Gotową masę nałożyć do formy wyłożonej kruchym spodem.
Piec 15 minut w 175 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do  120 stopni C i piec jeszcze 80 - 90 minut.
Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz