Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

20 cze 2017

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

W naszym skromnym, małym, rodzinnym gniazdku koneserów klopsików nie brakuje! 
 Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pulpety w sosie śmietanowym, a także w sosie pomidorowym z żurawiną. Nigdy nam się nie znudzą! 
Mimo iż są bardziej czasochłonne od kotletów mielonych uwielbiam je za to, że są małe, takie na jeden kąsek, że można je podawać z przeróżnymi sosami i wyśmienicie smakują z dodatkiem czy to ziemniaków, makaronu czy ryżu. 







Składniki na klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • mała bułka namoczona w mleku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki bulionu
  • jajko
  • ewentualnie bułka tarta
  • sól, pieprz, przyprawa do kotletów mielonych - do smaku
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia
Składniki na sos:
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

 Połączyć wszystkie składniki na klopsiki (mięso, jajko, czosnek, namoczona bułka, bulion, sól, pieprz). Uformować klopsiki (jeśli zbytnio kleją się do ręki można do mięsa dosypać odrobinę bułki tartej), obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju z każdej strony.

Do klopsów wlać 2 szklanki bulionu i gotować  na małym gazie około 10 minut. Wyjąć klopsy.

W osobnym garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i stopniowo wlewać bulion w którym gotowały się klopsy. Jeśli potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i na koniec wymieszać sos ze śmietaną i pokrojonym koperkiem.
Do sosu wrzucić klopsiki i chwilę gotować, aby klopsy się podgrzały.

Podawać z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub makaronem tagliatelle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz