Przepis na te pyszne muffinki pochodzi z mojej ulubionej książki na "Muffinkowe poczęstunki".
Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej można użyć dowolnych kandyzowanych owoców.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Suche składniki wymieszać w misce, dodać jajka roztrzepane z jogurtem oraz stopione i wystudzone masło, wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż powstanie jednolite ciasto.
Papilotki do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz