Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

23 maj 2017

Babeczki ze skórką pomarańczową


Przepis na te pyszne muffinki pochodzi z mojej ulubionej książki na "Muffinkowe poczęstunki". 
Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej można użyć dowolnych kandyzowanych owoców. 




Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Wykonanie:
 Suche składniki wymieszać w misce, dodać jajka roztrzepane z jogurtem oraz stopione i wystudzone masło, wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż powstanie jednolite ciasto.
Papilotki do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz