Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

22 maj 2017

Bajaderki

Przedstawiam dzisiaj mój sposób na bajaderkę.
 W przepisie użyłam czekolady mlecznej, ale można równie dobrze zastąpić ją domową polewą czekoladową (margaryna, mleko, cukier, kakao). Dżem najlepiej porzeczkowy chodzi o to, żeby był kwaśny. Mogą to być także powidła śliwkowe.
Bajaderki słyną z tego, że powstają głównie z resztek przeróżnych ciast i ciasteczek, dlatego można użyć do nich - ciasta biszkoptowego, piernika, ciasta drożdżowego, herbatników lub biszkoptów itp.
A zamiast rumu można użyć aromatu rumowego lub migdałowego.





Składniki:
  • czekolada mleczna
  • pokruszone: herbatniki, biszkopty, pierniki lub inne ciasta
  • dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe (na 250g herbatników około 3 łyżki dżemu)
  • garść posiekanych orzechów i migdałów.
  • aromat rumowy
  • polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada do obtoczenia bajaderek
Posypka:
wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy itp.

 Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w odrobinie mleka lub w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Herbatniki lub inne ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z posiekanymi orzechami.
Do czekolady dodać dżem a następnie składniki sypkie tak, aby powstała masa nie była zbyt gęsta, ale dała się ugnieść - ma lekko kleić się do rąk. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i wymieszać. Masę schłodzić w lodówce.
 Uformować z masy małe kulki, obtoczyć w czekoladzie, a potem w dowolnej posypce. Ponownie schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz