Przedstawiam dzisiaj mój sposób na bajaderkę.
W przepisie użyłam czekolady mlecznej, ale można równie dobrze
zastąpić ją domową polewą czekoladową (margaryna, mleko, cukier, kakao).
Dżem najlepiej porzeczkowy chodzi o to, żeby był kwaśny. Mogą to być
także powidła śliwkowe.
Bajaderki słyną z tego, że powstają
głównie z resztek przeróżnych ciast i ciasteczek, dlatego można użyć do
nich - ciasta biszkoptowego, piernika, ciasta drożdżowego, herbatników
lub biszkoptów itp.
A zamiast rumu można użyć aromatu rumowego lub migdałowego.
Składniki:
- czekolada mleczna
- pokruszone: herbatniki, biszkopty, pierniki lub inne ciasta
- dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe (na 250g herbatników około 3 łyżki dżemu)
- garść posiekanych orzechów i migdałów.
- aromat rumowy
- polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada do obtoczenia bajaderek
wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy itp.
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w odrobinie mleka lub w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Herbatniki lub inne ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z posiekanymi orzechami.
Do czekolady dodać dżem a następnie składniki sypkie tak, aby powstała masa nie była zbyt gęsta, ale dała się ugnieść - ma lekko kleić się do rąk. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i wymieszać. Masę schłodzić w lodówce.
Uformować z masy małe kulki, obtoczyć w czekoladzie, a potem w dowolnej posypce. Ponownie schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz