Sos beszamelowy to doskonały dodatek do gotowanych lub zapiekanych
warzyw (brokuły, szpinak, szparagi itp). Można go polać bezpośrednio na
potrawę lub zastosować go jako sos do zapiekanek mięsnych lub
warzywnych.
Poniżej podaję dwa rodzaje przepisu. Pierwszy idealnie nadaje się do
zapiekanek (np. do lazanii). Drugi natomiast można wykorzystać jako sos
do gotowanych warzyw np. do szparagów.
I. Sos beszamelowy (do zapiekanek)
Składniki:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 - 2,5 szklanki mleka (lub śmietany)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Masło roztopić, dodać mąkę chwilę podsmażyć, tak aby się zasmażka nie zarumieniła. Stopniowo dodawać mleko uważając przy tym, aby nie porobiły się grudki. Najlepiej mieszać trzepaczką. Po dodaniu całego mleka chwilę gotować, aż zacznie gęstnieć (jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolać mleka). Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
II. Sos beszamelowy
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
50 - 100 g sera żółtego(najlepiej parmezanu)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Z masła i mąki robimy zasmażkę, nie rumieniąc jej zbytnio. Stopniowo dodajemy mleko. Jak nam lekko zacznie gęstnieć wrzucamy starty żółty ser. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy mleka, a jeśli zbyt rzadki dodajemy sera.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz