Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

25 maj 2017

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to doskonały dodatek do gotowanych lub zapiekanych warzyw (brokuły, szpinak, szparagi itp). Można go polać bezpośrednio na potrawę lub zastosować go jako sos do zapiekanek mięsnych lub warzywnych.
Poniżej podaję dwa rodzaje przepisu. Pierwszy idealnie nadaje się do zapiekanek (np. do lazanii). Drugi natomiast można wykorzystać jako sos do gotowanych warzyw np. do szparagów.



I. Sos beszamelowy (do zapiekanek)

Składniki:

2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 - 2,5 szklanki mleka (lub śmietany)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

Masło roztopić, dodać mąkę chwilę podsmażyć, tak aby się zasmażka nie zarumieniła. Stopniowo dodawać mleko uważając przy tym, aby nie porobiły się grudki. Najlepiej mieszać trzepaczką. Po dodaniu całego mleka chwilę gotować, aż zacznie gęstnieć (jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolać mleka). Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

II. Sos beszamelowy 

Składniki:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
50 - 100 g sera żółtego(najlepiej parmezanu)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Z masła i mąki robimy zasmażkę, nie rumieniąc jej zbytnio. Stopniowo dodajemy mleko. Jak nam lekko zacznie gęstnieć wrzucamy starty żółty ser. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy mleka, a jeśli zbyt rzadki dodajemy sera.
 Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz