Może masz ochotę na śledzika? :)
Ryby od zawsze gościły na polskich stołach w Boże Narodzenie. Jak mogłoby zabraknąć na nich śledzi?
Podane z suszoną śliwką i orzechami włoskimi nie tylko będą doskonale smakować, ale i udekorują każdy wigilijny stół.
(Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego)
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- cebula
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki majonezu
- około 10 dag śliwek suszonych (bez pestek)
- około 10 dag orzechów włoskich
- sól, pieprz
Śledzie moczyć około 2 godzin. Następnie odsączyć, osuszyć i pokroić w paski.
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w krążki.
Połowę sosu wylać na półmisek i ułożyć na nim śledzie oraz cebulę. Polać pozostałym majonezem z jogurtem.
Udekorować orzechami i suszonymi śliwkami (orzechy i śliwki można grubo pokroić). Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz