Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

24 maj 2017

Śledź z orzechami włoskimi i śliwkami

Może masz ochotę na śledzika? :)
Ryby od zawsze gościły na polskich stołach w Boże Narodzenie. Jak mogłoby zabraknąć na nich śledzi?
Podane z suszoną śliwką i orzechami włoskimi nie tylko będą doskonale smakować, ale i udekorują każdy wigilijny stół.
(Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego)









Składniki:
  •  6 filetów śledziowych
  • cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • około 10 dag śliwek suszonych (bez pestek)
  • około 10 dag orzechów włoskich
  • sól, pieprz
 Wykonanie:

  Śledzie moczyć około 2 godzin. Następnie odsączyć, osuszyć i pokroić w paski. 
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. 
Cebulę pokroić w krążki.
Połowę sosu wylać na półmisek i ułożyć na nim śledzie oraz cebulę. Polać pozostałym majonezem z jogurtem. 
Udekorować orzechami i suszonymi śliwkami (orzechy i śliwki można grubo pokroić). Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz