Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

30 maj 2017

Rogaliki drożdżowe

Drożdżowe rogaliki - po prostu je uwielbiam. Najlepiej smakują mi z nadzieniem z powideł śliwkowych, ale równie dobrze może je zastąpić czekolada, owoce lub dowolny, gęsty dżem.
(przepis pochodzi z gazetki kulinarnej)







Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 50g drożdży
  • 3 jajka + jedno do wysmarowania wierzchu rogali
  • ¼ szk. Ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szk. Mąki
  • Szczypta soli 
Nadzienie: dżem lub powidła
 Przygotowanie:

  Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić z nich ciasto. Margaryna najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej. Ułatwi to wyrabianie ciasta.
 Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło i podzielić tak jak pizzę. Na grubszy róg każdego kawałka nakładamy dżem i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. 
Pieczemy w 180-200 stopniach około 15 - 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz