Drożdżowe rogaliki - po prostu je uwielbiam. Najlepiej smakują mi z nadzieniem z powideł
śliwkowych, ale równie dobrze może je zastąpić czekolada, owoce lub
dowolny, gęsty dżem.
(przepis pochodzi z gazetki kulinarnej)
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 50g drożdży
- 3 jajka + jedno do wysmarowania wierzchu rogali
- ¼ szk. Ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 szk. Mąki
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić z nich ciasto. Margaryna najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej. Ułatwi to wyrabianie ciasta.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło i podzielić tak jak pizzę. Na grubszy róg każdego kawałka nakładamy dżem i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w 180-200 stopniach około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz