Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli wyśmienicie komponuje się z pieczenią rzymską lub domowym pasztetem (w plastrach).

Jeśli chcemy ją podać jako osobne danie wówczas można wzbogacić ją o wędzonego kurczaka pokrojonego w kostkę i podawać ją z ciabattą lub grzankami czosnkowymi.
(przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego)









Składniki:
  
  • 50 g rukoli
  • 130 g fety
  • kukurydza z puszki
  • kilka suszonych pomidorów
  • (można dodać pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka)

Na sos:

1/4 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
płaska łyżeczka musztardy Dijon
sól, cukier, pieprz


Wykonanie:

Opłukać i osuszyć rukolę. Fetę pokroić w kostkę. Pomidory wyjąć z marynaty i pokroić w paski. W płaskim naczyniu ułożyć liście rukoli i na nią wyłożyć pozostałe składniki. Na koniec posypać kukurydzą.

Sos: musztardę wymieszaj z octem, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie stale, energicznie mieszając, powoli cienką strużką dolewać oliwę.

Przygotowanym sosem polej sałatkę (do smaku). Odstaw na około 15 minut, aby smaki dobrze się wymieszały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz