Słodko i czekoladowo polecam to ciasto! Czekoladowa masa rozpływa się w ustach, do tego delikatna pianka z wiórkami kokosowymi i lekki kakaowy biszkopt. Po prostu cudo! :)
Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3/4 litra mleka + kilka łyżek
kostka masła
2 budynie waniliowe
po 10 dag gorzkiej i mlecznej czekolady
6 łyżek cukru
Pianka:
2 śmietan-fiksy
1/2 litra śmietanki 30 %
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i miksujemy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (forma ok. 36x24 cm).
Masa:
Budynie gotujemy z cukrem na mleku, studzimy i miksujemy z masłem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kilkoma łyżkami mleka. Dodajemy do masy budyniowej, mieszając.
Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksami, smarujemy wierzch. Wiórki prażymy na patelni na złoty kolor, studzimy, posypujemy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz